Чоловікам, окрім повістки, можуть вручити оповіщення: що це за документ та чи має юридичну силу

В Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов’язані чоловіки, окрім повістки, можуть отримати оповіщення – документ не обов’язково передбачає призов, але теж є інструментом ТЦК та СП для вручення повісток.

Що це за документ та чим він відрізняється від повістки, у коментарі “24 каналу” розповів Владислав Юрчак, юрист адвокатського об’єднання T&T Partners.

Юрист пояснив, що оповіщення складається на підставі розпорядження керівника районного (міського) ТЦК та СП. Воно може бути адресоване органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладам освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Документ, передусім, означає, що чоловіка повідомили про те, що він має стати на облік, або ж уточнити свої облікові дані.

“Це не обов’язково трансформується у неодмінну мобілізацію, а може бути пов’язане з бажанням уточнення інформації та обліку, а також формуванням резерву. Треба розуміти, що допоки Росія не зникне з політичної мапи світу, загальна військова служба в Україні нікуди не зникне”, – зазначив Владислав Юрчак.

Тобто відповідним особам встановлюється обов’язок здійснити оповіщення конкретного списку громадян про їхній виклик до ТЦК та СП і забезпечити їхнє прибуття до ТЦК та СП у строки, зазначені в повістках, які, як правило, додаються до такого оповіщення.

Тоді як, повістка – це конкретний припис, який стосується конкретної особи і встановлює їй обов’язок прибути до ТЦК та СП.

Юрист також наголосив, що з точки зору юридичної сили, для військовозобов’язаних оповіщення не зобов’язує до будь-яких дій, однак отримання повістки в результаті оповіщення тягне за собою юридичні наслідки.

З приводу ж роботодавців, керівників установ, підприємств та організацій, а також посадових осіб – у разі невиконання ними обов’язків, встановлених у розпорядженні керівника ТЦК та СП, особи можуть нести адміністративну відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Вона передбачає санкцію у вигляду штрафу в розмірі від 1700 до 3400 гривень та від 3400 до 5100 гривень штрафу для посадових осіб.

Нагадаємо, на період воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, проте це стосується не всіх осіб призовного віку.

Очільник Мінцифри України Михайло Федоров прокоментував плани влади про розсилання повісток через застосунок “Дія”.

 

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *