«Я ставлю вам ці дві умови або починаю це робити» — щ0йн0 він дав термінову 3аяву, всім приготується. Такого ще не бул0, він 3божеволів

Останніми днями в Росії на тлі невдач у Харківській області знову активізувалася тема необхідності початку мобілізації, оскільки порівняно невелика чисельність армії РФ, яка діє в Україні, називається однією з головних причин російських проблем на фронті.

posle obzaca 1
Офіційно плани проведення мобілізації заперечуються, але на рівні журналістів і блогерів ця тема обговорюється постійно, а вчора навіть депутат Держдуми кримчанин Михайло Шеремет висловився за її початок.

Втім, поки мало що вказує на те, що російська влада оголосять мобілізацію. Є сумніви навіть у суто військовому ефекті від неї. Не говорять про важкі соціально-політичні наслідки для російського суспільства. Як ми вже писали, зараз росіяни спостерігають за війною в Україні як за футбольним матчем, «хворіючи за наших» і не особливо вникаючи питання необхідності цієї війни для Росії та росіян. Звідси й висока підтримка спецоперації. Але якщо росіянам накажуть самим «виходити на полі» і ризикувати своїм життям, а також затягувати пояси і привчатися жити «за законами воєнного часу», відмовляючись від звичного «мирного» способу життя, то ставлення до війни може сильно змінитись.

Саме тому російська влада і намагається створити у народу відчуття, що війна десь далеко і ніяк не впливає на звичайне життя людей, а воюють лише контрактники та добровольці. І мобілізація, звісно, ​​за такого підходу протипоказана.

Але саме собою мусування цієї теми може серйозно змінити настрої у суспільстві. І збільшити кількість прихильників завершення війни (а воно й зараз чимало, як свідчать опитування особливо серед молоді).

І чим більше російські військові блогери і телеграм-канали пишуть про наростаючі проблеми на фронті і необхідність їх вирішення за рахунок мобілізації, тим сильніше в російському суспільстві буде настрій на припинення війни, коли вона йде з такими проблемами і «не за планом».

І це може вплинути на позицію Кремля. Раніше однією з перешкод для російської влади піти на якісь компроміси з Україною була теза «це не прийме російське суспільство і, можливо, бунт». Але чим більше буде прихильників укладання миру, тим менша ця загроза впливатиме на рішення Кремля. або поступки українська влада.

Але тема переговорів та компромісів, як «Країна» вже писала, не померла і її намагається час від часу реанімувати так звана «партія світу» на Заході. У тому числі й зараз. У розрахунку на те, що з російського боку вона після настання ЗСУ зустріне більше розуміння, ніж півроку тому, а позиція західних країн та України може змінитися в міру наближення зими та наростання енергетичних проблем.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *